Dintre cei 784 de minori condamnați definitiv de la începutul anului și până la 1 septembrie, 737 sunt băieți și 47 sunt fete. În aceeași perioadă, alți 3.490 de copii au fost implicați în procese, aceștia având calitatea de victime.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază că spațiile special amenajate pentru audierea minorilor, dotate cu tehnică pentru înregistrare audio-video, pentru a se evita audierile multiple și traumatizarea secundară a acestora în cursul procedurilor judiciare, ar fi deosebit de utile.
În 2013 au fost condamnați definitiv 2.905 minori, respectiv 2.730 de băieți și 175 de fete, iar alți 3.038 de copii au fost victime în dosare cu condamnare definitivă, a spus judecătorul Cristi Danileț, în 9 decembrie. Magistratul a arătat că România are anumite prevederi legale ce permit audierea la locul în care se află copiii, însă, în practică, se preferă aducerea lor în sălile de judecată.
„Uneori, poate ar fi indicat să se permită deplasarea completului de judecată la locul în care se află respectiva persoană. Nu avem o dispoziție specială în acest sens, dar există o dispoziție generală. Cred că, dincolo de procedurile prevăzute, sunt aceste bune practici, care trebuie preluate și implementate. Deci un astfel de proiect, prin care culegem experiențele colegilor din alte țări, este salutar”, a precizat Danileț.
Judecătorul a mai spus că ideal ar fi ca în toate secțiile de Poliție să existe posiblitatea înregistrării audio-video, precum și experții necesari pentru asistarea minorului atunci când este audiat. „În prezent, aceștia sunt asistați de psihologul Poliției sau se apelează la psihologii de la DGASPC”, a adăugat Danileț.
Primele două săli pentru audierea minorului au fost deschise în acest an în cadrul Direcțiilor pentru protecția copilului din Dolj și Cluj, în cadrul proiectului „Audis: pentru o mai bună audiere a minorului” – coordonat de Federația Organizațiilor Neguvernametale pentru Copii, implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne și finanțat de Ambasada Franței în România, Federația „La voix de L’Enfant” și Fundația „Terres des hommes”.